Over ons 2019-01-16T15:58:45+00:00

Over ons

Anneke Bijkerk

Drs. Anneke Blaauwendraad-Bijkerk geeft sinds 1989 huiswerkbegeleiding. Zij is versneld afgestudeerd als docente basisonderwijs en studeerde af als ontwikkelingspsycholoog, met als specialisatie Psychodiagnostiek bij kinderen en jeugd. Na een postdoctorale opleiding verkreeg zij in 2002 de registratie Gezondheidszorgpsycholoog (sinds 2017 officieel niet praktiserend) en Registerpsycholoog NIP.

Anneke Bijkerk is daarnaast actief in het Bewonersoverleg Lange Nieuwstraat en de ondernemersvereniging. Zij is lid van de Klachtencommissie van de School voor Organizing en tevens projectadviseur bij Altrecht.

Team

Anneke Bijkerk werkt samen met een enthousiast team van ondersteuners. Samen beheersen en begeleiden zij alle vakken tot en met vwo-6 niveau.

En… drie dagen per week zorgt rooie Pier voor nog meer gezelligheid. Een lieve, onbevangen kruising Friese Stabij/Wetterhoun.

Wat ons beweegt

In de psychologie wordt Anneke Bijkerk onder andere geïnspireerd door de ideeën van Vygotsky. Deze ontwikkelingspsycholoog veronderstelde dat de ontwikkeling van een individu plaatsvindt in de sociale context en legde de nadruk op de begeleidende rol van een bekwamere ander. Vanuit dit perspectief worden leerlingen uiteindelijk steeds minder afhankelijk van de hulp van die ander.
Anneke Bijkerk deed onderzoek bij haar eigen leerlingen, met als onderwerp ‘Persoonlijke Projecten’ als concretisering van ontwikkelingstaken en de invloed hiervan op het Zelf van adolescenten.

In de filosofie wordt Anneke Bijkerk geïnspireerd door de traditie van het ‘loskloppend denken’ van Awee Prins. Deze filosoof is voorstander van topisch denken (topos=plaats, tastbaar en concreet), in plaats van utopisch denken. Zijn benadering gaat uit van meer aandacht voor de broosheid en kwetsbaarheid van het bestaan en wordt gedragen door hartelijkheid.

Als voormalig projectadviseur bij Altrecht pleit Anneke Bijkerk ervoor om verder te kijken dan het impliciete etiket of de expliciete diagnose. Beide leiden vaak tot een negatief stempel dat de manier beïnvloedt waarop mensen zichzelf zien en gezien worden.